Pätkiikö kuva tai katoavatko kanavat? Yleisimmät syyt tuoda televisio huoltoon

2016-10-06-12_28_33-patkiiko-kuva-tai-katoavatko-kanavat_-yleisimmat-syyt-tuoda-gigantti

Televisiot ovat viime vuosina kehittyneet vauhdilla. Älytelevisiot ovat kuin tietokoneita, joiden ohjelmistot pitää päivittää tasaisin väliajoin. Gigantti listasi yleisemmät syyt, miksi televisioita tuodaan huoltoon ja vinkit, kuinka turhat huoltokäynnit voi välttää.

Kauas on tultu ajoista, jolloin televisiosta katsottiin analogista tv-lähetystä ja VHS-videolle tallennetut ohjelmat katsottiin televisiosta scart-liittimen avulla. Älytelevisiot ovat olleet markkinoilla jo vuosia ja ruudulla katsotaan yhä enemmän internetin kautta suoratoistettavaa sisältöä.

Älytelevisioiden myötä televisioista on tullut tietokoneita, joiden mahdollisista ongelmatilanteista ei välttämättä selviä kotikonstein. Ohjelmistopäivityksen tekeminen on kuitenkin usein hyvä ensiapu TV-ongelmiin.

– Meille tuodaan vuosittain huoltoon tuhansia televisioita. Yleisimmin huoltoon tuoduissa telkkareissa ongelmana on, että ohjelmistopäivitystä ei olla tehty. Tämä on saanut kuvan tai äänen pätkimään. Ohjelmistopäivitys on suhteellisen helppo tehdä itse ja näin välttyä television toimittamiselta huoltoon. Jos televisiossa ilmenee ongelmia, suosittelen aina ensimmäiseksi varmistamaan, että ohjelmistot ovat ajan tasalla, vinkkaa televisiomyynnistä Gigantissa vastaava tuotepäällikkö Sami Kinnunen.

Etähuolto on usein helpoin ratkaisu

Television huoltoon toimittaminen voi olla työlästä – etenkin, jos kyseessä on suuri televisio.

– Tällä hetkellä eniten myydään 55-tuumaisia ja sitä suurempia televisioita. Ne ovat haasteellisia kuljettaa turvallisesti tavallisessa henkilöautossa. Televisiohuolloissa suositaankin etäyhteyttä, jolla avun voi saada omassa olohuoneessaan, Kinnunen kertoo.

Televisioihin hankintaan yhä useammin asennus- ja huolenpitopalvelu, jolloin avun saa henkilökohtaisella etäohjauksella ilman, että televisiota tarvitsee fyysisesti liikuttaa minnekään.

– Televisioiden asennus- ja huolenpitopalvelut kasvattavat suosiotaan koko ajan. Nyt jo joka neljänteen Gigantista ostettuun televisioon hankitaan huolenpitopalvelu, jolla uuden television asennus tehdään valmiiksi ja mahdolliset jatkossa ilmenevät ongelmatilanteet saadaan useimmissa tapauksissa selvitettyä etäyhteyden avulla.

Viisi yleisintä televisio-ongelmaa ja ratkaisut niihin

1. Television kuva tai ääni pätkii

Ratkaisu: Tarkista, onko television ohjelmistopäivitys tehty. Jos se ei auta, tarkista antennisignaalin laatu ja vahvuus. Lähetysten signaalivoimakkuudet vaihtelevat muun muassa paikkakunnasta, lähetysasemasta sekä taajuusalueesta riippuen.

2. Televisio kadottaa TV-kanavia

Ratkaisu: Ota automaattinen kanavapäivitys pois päältä. Jos asut kahden TV-lähettimen lähetysalueella, automaattinen kanavapäivitys saattaa tiputtaa kanavia pois. Myös television tehdasasetusten palautus ja kanavien uudelleenviritys voi auttaa. Jos asut antennitaloudessa, tarkista myös, onko antenni kääntynyt tai vaurioitunut.

3. TV ei yhdistä internetiin

Ratkaisu: Yleensä internetongelmien syynä on, että TV:n tai lähiverkon asetukset eivät ole kunnossa tai television ohjelmistopäivitys on tekemättä. Tarkista siis ensitöiksesi asetukset ja päivitykset. Jos yksittäinen sovellus ei toimi, vika saattaa olla palveluntarjoajan puolella ja tällöin sovelluksen uudelleen asennus voi korjata ongelman.

4. Televisio ei käynnisty

Ratkaisu: Tarkista ensin päävirtakatkaisin. Silloin tällöin huoltoon tuodaan televisioita, joissa ei ole mitään vikaa, vaan televisio on sammutettu päävirtakatkaisimesta. Kun virta on katkaistu päävirtakatkaisimesta, televisio ei käynnisty normaalisti kaukosäätimestä.

Lisäksi kannattaa tarkistaa kaukosäätimen toiminta ja patterien kunto. Yksi helppo tapa tarkistaa kaukosäätimen toiminta on katsoa kaukosäätimen päässä olevaa IR-led-valoa esimerkiksi kännykkäkameralla. Kun painat kaukosäätimestä nappia ja katsot sitä kameran kautta, pitäisi kamerassa näkyä valoa. Jos valo näkyy, kaukosäädin on todennäköisesti kunnossa.

5. Valovuotoa kuvassa eli tummalla kuvalla näkyy valkoisia läiskiä

Ratkaisu: TV:n asetuksilla on vaikutusta valovuodon määrään. Useissa televisioissa on ominaisuus, joka mittaa huoneen valaistusta ja säätää taustavalon voimakkuuden automaattisesti sopivaksi. Mitä valaistumpi tila, sitä suuremmalla taustavalaistuksen on oltava ja päin vastoin. Joskus huoltoon tuoduista televisioista taustavalaistuksen automaattinen säätö on otettu pois päältä tai sitä on säädetty manuaalisesti. Tällöin katsottaessa televisiota pimeässä tai hämärässä kuvassa on paljon valovuotoa.