Kyselytutkimus: Lähes 70 prosenttia suomalaisista jää kotiin valvomaan käynnissä olevia kodinkoneita – laitteiden etäohjaus kiinnostaa

35bdad6d-6056-493d-a78a-5e510b32bb0b-main_image

Kaikista Pohjoismaista suomalaiset ovat varovaisimpia kodinkoneiden käyttäjiä, kun peräti 67,4 % jää kotiin, mikäli siellä on kodinkoneita käynnissä. Esimerkiksi tanskalaisista vain 28,3 % ilmoitti jäävänsä kotiin valvomaan koneita. Luvut selviävät Siemens-kodinkoneiden teettämästä pohjoismaisesta kyselytutkimuksesta. Kaikissa maissa enemmistö uskoi etäohjauksen tuovan helpotusta epävarmuuteen.

Suomalaisista jopa 70 % on myös huolissaan joskus tai usein siitä, muistiko kotoa lähtiessään kytkeä pois päältä jonkin kodinkoneen. Ruotsissa vastaava luku on 62 %, Norjassa ja Tanskassa puolet vastaajista oli huolissaan päälle jääneistä kodinkoneista.

Suomalaisten mielestä mahdollisuus valvoa ja käyttää kodinkoneita myös silloin, kun on poissa kotoa (34,6 %) sekä ajansäästö kotitöissä (19,3 %) ovat tärkeimmät syyt käyttää kodinkoneita älypuhelimessa tai tabletissa olevan sovelluksen kautta. Eniten suomalaisia kiinnostaisi mahdollisuus ohjata älylaitteella pyykinpesukonetta (34,7 %) uunia (28,7 %) kahvinkeitintä (25,5 %) ja astianpesukonetta (24,5 %).

Tällä hetkellä puhelimella tai tabletilla kodin laitteita ohjaa harva suomalainen – vain 13 prosenttia vastaajista. Muissa Pohjoismaissa laitteiden etäohjaaminen älylaitteella on yleisempää. Ruotsi ja Tanska ovat tässä suhteessa edelläkävijämaita: ruotsalaisista kodin laitteita etäohjaa jo joka neljäs (26,8 %), samoin Tanskassa (25,75 %) ja Norjassakin joka viides (21,8 %).

Futuristi Elina Hiltunen toteaa, että menemme yhä enemmän kohti älykästä kotia, jossa erilaiset laitteet ja jopa ihmiset ovat osana nettiä.

–Tämä tapahtuu kahdestakin syystä: teknologia kehittyy ja halpenee, ja toisaalta verkossa olevat laitteet helpottavat elämäämme, Hiltunen arvioi.

Eniten verkkoon liitettyjen kodinkoneiden etäohjauksessa suomalaisia huolettaa kodin turvallisuus eli tulipalon tai muun vahingon vaara (87,3 %). Myös vakuutusturvaan (34,2 %) ja yksityisyydensuojaan (30,9 %) liittyvät asiat huolettavat. Siemens-kodinkoneiden markkinointipäällikkö Kristiina Pakarinen toteaa, että tietoturvallisuuteen ja tuoteturvallisuuteen suhtaudutaan vakavasti.

–Etäohjausapplikaatioihin, kuten Siemens-kodinkoneiden käyttämään Home connect -sovellukseen, tehdään muun muassa säännölliset järjestelmätarkistukset ammattimaisten hakkereiden varalta, Pakarinen kertoo.

Poimintoja tutkimuksesta

Kyselyn mukaan suomalaiset käyttävät älypuhelimen sovelluksia eniten ajan tasalla pysymiseen ja uuden tiedon saamiseen (57%) viihtymiseen (56,9%) ja sosiaalisen median seuraamiseen (53,4%). Lähes joka viides (19,3%) seuraa sovellusten avulla liikkumistaan ja terveydentilaansa, ostoksia puhelimella tai tabletilla tekee 18,8%.

Top 5 kodinkoneet, joita suomalaiset toivoisivat voivansa etäohjata

1. Pyykinpesukone (34,7 %)

2. Uuni (28,7 %)

3. Kahvinkeitin tai espressokone (25,5 %)

4. Astianpesukone (24,5 %)

5. Jääkaappi (4,3 %)

Top 5 laitteet, joihin suomalaiset nyt käyttävät etäohjausta

1. Musiikkilaitteet (39,7 %)

2. Turvallisuusjärjestelmä (19,9 %)

3. Lämmitys (13,2 %)

4. Valaistus (10,6 %)

5. Pyykinpesu/kuivauslaitteet (8,5 %)

Tutkimuksen toteutti Pohjoismaissa Siemens-kodinkoneiden puolesta M3 Research toukokuussa 2016. Kyselyyn vastasi 1000 henkilöä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.