Oletko ajatellut juoda lanttua – tuoremehupuristimet yleistyvät Suomessa

lmpad2eczh8s03g2nkxd

Sadonkorjuuaika on monien kasvisten osalta jo hyvässä vauhdissa ja omenasadotkin kypsyvät poimittaviksi. Muissa Pohjoismaissa tuoremehupuristimesta on tullut huippusuosittu laite mehujen tekemiseen sen ylivoimaisten terveyshyötyjen ansiosta. Suomessakin tuoremehupuristimien ja -linkojen suosio kasvaa tasaisesti: tänä vuonna myynnin kasvu on Gigantissa ollut jopa 200 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Gigantti keräsi vinkit itse puristettujen mehujen valmistamiseen.

Mehulingon ja -puristimen suosio liittyy vahvasti terveystrendiin: nykyään halutaan syödä ja juoda terveellisesti, ja siten voida paremmin. Tuoreista raaka-aineista puristetuissa mehuissa on paljon terveysvaikutuksia ja vihannesten, kasvisten ja hedelmien ravintoaineet ovat helposti nautittavassa muodossa.

– Kaikki meistä tietävät ohjeen, jonka mukaan kasviksia kannattaisi syödä ”puoli kiloa päivässä”. Tuoremehupuristimen avulla nautit kätevästi vihannes- ja hedelmäannoksen mehuna, tiivistää Gigantin tuotepäällikkö Antti Pakarinen.

Mehulinko on perinteisempi mehulaite kuin tuoremehupuristin. Linko pilkkoo ja silppuaa hedelmät sekä vihannekset, ja pyörittää keskipakoisvoiman avulla mehun irti. Puristin sen sijaan nimensä mukaisesti puristaa hitaasti raaka-aineesta kaiken mehun irti.

– Tuoremehupuristimella saa mehuun jopa 60 % enemmän vitamiineja ja mehu säilyy paremmin, koska siihen ei sekoitu niin paljon happea hitaamman pyörimisnopeuden vuoksi. Tämän lisäksi raaka-aineista saa puristettua jopa 35 – 50 % enemmän mehua. Linko on puolestaan edullisempi, noin 60 eurosta ylöspäin, kun taas puristimien hinta alkaa noin 100 eurosta, neuvoo Pakarinen.

Mehulaitteiden suosio alkoi toden teolla Suomen Giganteissa viime syksynä, ja niiden kysyntä on jatkanut tasaista kasvua. Nousu on jopa 200 % verrattuna viime vuoteen. Muissa Pohjoismaissa tuoremehupuristin on ollut suosiossa jo pari viime vuotta.

– Uskon, että myös Suomessa mehupuristimen suosio tulee nousemaan sitä mukaan kun tietoisuus laitteen hyödyistä kasvaa, kertoo Pakarinen.

5 vinkkiä tuoremehupuristimen käyttöön

  1. Kovin vihannes viimeisenä. Mehua tehdessä viimeiseksi ainesosaksi kannattaa laittaa kovin ainesosa, kuten omena, joka murskaa pehmeän ainesosan, kuten banaanin tai avokadon mukanaan.
  2. Paloittele pitkäkuituiset. Pitkäkuituiset kasvikset, kuten raparperi, kannattaa pilkkoa ennen mehun tekoa, koska pitkät kuidut voivat jumittaa laitteen.
  3. Kruunaa terveyspommi jännittävillä mauilla. Inkivääri, lime tai mintunlehdet tuovat helposti jännittäviä makuja ja vivahteita mehuusi.
  4. Pala sitruunaa puhdistukseen. Laita lopuksi laitteeseen pala sitruunaa, koska se desinfioi laitteen ja helpottaa sen pesua.
  5. Lisäosalla uusia käyttömahdollisuuksia. Muun muassa Wittin tuoremehupuristimeen on saatavilla siivilä, joka tekee laitteesta monikäyttöisen kodinkoneen. Mehujen lisäksi voit valmistaa esimerkiksi smoothieta tai sorbettia.