Monet katsovat suttuista kuvaa teräväpiirtotelevisiostaan

hdojet69kzckv8xm89fm

Teräväpiirto- eli HD-televisiot ovat olleet myydyimpiä televisioita jo vuodesta 2010 lähtien. HD-televisiossa miltei kaikki kanavat vaativat aktivoidun ohjelmakortin, jotta niistä näkyy HD-kuva. Monet kuluttajista eivät silti aktivoi ohjelmakorttiaan, vaan katselevat laadukkaasta televisiostaan huonolaatuista kuvaa. Kortin avulla näkisi esimerkiksi kaikki Suomen lätkämatsit tarkempana kuin koskaan tällä viikolla alkavissa MM-kisoissa.

Viimeisten viiden vuoden aikana suurin osa television ostaneista Gigantin asiakkaista on ostanut HD-television. HD-televisio näyttää reilusti tarkempaa kuvaa verrattuna vanhempiin televisioihin.

– Monet kuluttajista eivät kuitenkaan ole vielä laittaneet ohjelmakorttia televisioonsa ja tästä seuraa se, että teräväpiirtotelevisio ei näytä terävintä mahdollista kuvaa. Moni voisi katsoa tällä viikolla alkavia jääkiekon MM-kisoja paljon paremmalla HD-laadulla, jolloin kiekko ja pelaajien peli-ilmeet näkyisivät kuin katsoja olisi kentän laidalla, kertoo Gigantin tuotepäällikkö Tero Soini.

Nykyään suuri osa sekä ilmaisien että maksullisien kanavien televisio-ohjelmista on HD-laatua. Ainoastaan Ylen kanavat näyttävät HD-kuvaa ilman ohjelmakorttia HD-televisioissa.

– Ohjelmakortti maksaa vain 3,50 euroa kuussa. Kun se on asennettu, niin katsoja näkee kaikkien ilmaisten kanavien tarjonnan HD-laatuna, kuten esimerkiksi kaikki Suomen MM-kiekkopelit MTV3 -kanavalta. Maksukanavien kautta etenkin urheilutarjonta laajenee ja esimerkiksi MTV Sport -kanavalta näkee joka ikisen MM-lätkäpelin.

– Yksi merkittävimmistä maksukanavien eduista on se, että urheilutapahtumat näytetään suorana, teräväpiirtona ja ilman mainoksia. Lisäksi maksutelevision katselu onnistuu lisäkustannuksitta monella eri laitteella aina kännykästä televisioon ja tablettiin. Tämä on hyvä etu, sillä ihmiset seuraavat yhä enemmän tv-sisältöjä eri laitteilla.

Kolme neljästä myydystä televisiosta on jo 4K-televisioita

Isot urheilutapahtumat, kuten MM-kisat, ovat myös syy ostaa uusi televisio. Kuluttajan tulee valita omaan kotiinsa sopiva HD-televisio tai HD-digiboksi. HD-hyväksytyt laitteet tunnistaa merkinnöistä.

– Jos koti on antenniverkossa, tulee asiakkaan valita Antenna Ready HD -merkinnällä varustettu laite. Kaapeliverkossa toimivat laitteet puolestaan ovat merkitty Cable Ready HD -logolla. Kannattaa kysyä myyjältä apua, jos ei ole aivan varma kummassa verkossa koti on ja mitä toimenpiteitä pitää tehdä, jotta teräväpiirtokuva varmasti näkyy. Lähes kaikissa Gigantissa myytävissä televisioissa on Suomessa hyväksytyt HD-virittimet, ja siten ne näyttävät varmasti HD-kuvaa joka puolella Suomea.

Vuoden 2015 televisiomallit ovat pääsääntöisesti myös 4K-valmiita, eli kaikissa paremmissa televisioissa on vielä neljä kertaa tavallista teräväpiirtoa parempi kuva. Tänä vuonna suurin osa televisioiden myynnistä Gigantissa näyttääkin tulevan televisioista, jotka ovat valmiit toistamaan 4K-kuvaa.

– Netflix on ollut etunenässä tarjoamassa huippusarjoja tällä todella aidon ja virheettömän tuntuisella kuvatarkkuudella. Myös valo- ja videokuvaajat ovat löytäneet tämän selkeästi tarkemman kuvatyypin, jolla näkyy hyvin suosittujen action kameroiden -videot ja digikameroiden kuvat huipputarkkuudella.